desktop  Klik hier voor desktop-versie.  |Klik voor mobilemobile

Dromen en wensen

De mens is een verlangend wezen. Onze eerste daad nadat we geboren zijn is een schreeuw om warmte, veiligheid. Hierna volgt een zoektocht naar plezier, bevestiging, vervulling, gelukkig voelen, gelukkig zijn, zingeving.  Verlangens, dromen, wensen of zelfs een echte hartenwens: het hoort bij onze standaardbagage en het vervullen ervan zorgt er voor dat we aan de gang blijven. Een persoonlijk avontuur. Hoe we daar mee om kunnen gaan staat nu juist niet in een ingebakken handleiding.  

 

Van dagdroom naar levensvervulling

We hebben allemaal - soms zonder het ons bewust te zijn - wensen en dromen of zelfs een hartenwens. 'Droom' klinkt onbereikbaar, 'wens' klinkt haast of alleen de ober nog langs hoeft te komen en ...
In het dagelijks leven gebruiken we de woorden droom, wens, verlangen en hartenwens door elkaar en geven er verschillende betekenissen aan. ahAvontuur heeft het graag over 'hartenwens': dat waar je diep van binnen naar verlangt om ooit te bereiken als ervaring.

ahAvontuur richt haar aandacht op het vervullen van de hartwens en wil deze graag met degene die de wens koestert werkelijk laten worden. Een 'droom' wordt kritisch bekeken: er van dromen om te kunnen vliegen als een vogel is als fantasie heerlijk maar ... fysiek echt onbereikbaar. Een 'wens' kan iets zijn zoals in een sprookje: iemand anders gaat die voor jou vervullen. Je hoeft misschien alleen nog even die kikker te kussen.

De hartenwens wordt gekoesterd en de vervulling ervan lijkt noodzakelijk om je leven geslaagd te laten zijn. En wellicht is dat ook wel zo: een levensopdracht om dàt voor elkaar te krijgen. Het verlangen naar de vervulling ervan is de brandstof om aan de gang te gaan. En misschien bent u er al een tijd mee bezig.

 

Tijd vermorsen of in de 'flow'

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer we ergens intensief en met plezier mee bezig zijn we het gevoel hebben dat de tijd sneller gaat: de tijd vliegt. Opvallend daarbij is dat we het ook goed bestede tijd vinden: we zijn tevreden over wat er uit onze handen is gekomen. Er is in korte tijd flink wat bereikt.
Het omgekeerde geldt ook: wanneer we tijd vermorsen door niet gericht en weinig enthousiast bezig te zijn lijkt de tijd veel langzamer te gaan en komt er juist weinig uit onze handen. Kortom: we hebben het idee een heleboel tijd gebruikt te hebben met een heel matig resultaat.
Wanneer het laatste voor een flink deel van je leven geldt doordat je niet doet wat je graag zou willen dan kan het haast niet anders dan dat je je niet gelukkig voelt.

 

De mist trekt op

Niet zelden hebben we door omstandigheden, of domweg door te bedenken(!) dat ze onmogelijk is, die hartenwens uitgesteld, losgelaten of zelfs vergeten. Ze is bijna letterlijk de mist in gegaan. Door een toevallige gebeurtenis kunnen we plots weer aan onze hartenwens herinnerd worden dat we deze droom, dit verlangen ooit hadden. Die gebeurtenis kan de confrontatie zijn dat iemand anders zijn of haar droom wèl verwezenlijkt, dat men op dramatische wijze ziet dat het aardse leven echt eindig is of dat de tijd er nu eenvoudigweg rijp voor is. Dit is zo'n moment in je leven dat je er voor kunt kiezen er voor te gaan.

 

De eerste stap

Dromen of wensen kunnen heel klein- maar ook heel groot zijn. Een wens kan zijn om toch nog één keer naar die bepaalde plek in Nederland te gaan. Of nu toch echt op wereldreis of wat eenvoudiger misschien, naar dat ene land of die ene plek te gaan. Maar ook het zelf afmaken van de verbouwing, het veranderen van werk of van u grootste liefhebberij succesvol werk maken. Hoe dan ook, ze hebben één gemeenschappelijk kenmerk: wilt u ze verwezenlijken dan moeten er stappen gezet worden. Voor de één is dat het grootste obstakel, die eerste stap. Voor een ander is het ontdekken wat er achter die grote wens zit. Voor weer een ander zijn het domweg lichamelijke beperkingen waardoor het opeens lijkt dat het onmogelijk is en er heel andere weg ingeslagen moet worden ... De film 'The Buckit List' (2007) heeft er voor gezorgd dat we in Nederland niet meer spreken over een 'verlanglijstje' maar over een 'bucket list' voor de zaken die we in ieder geval in ons leven bereikt, gedaan of gezien willen hebben.

 

Koesteren

In de Nederlandse taal spreken we over het 'koesteren' van wensen en dromen. Ze hebben zorg nodig om tot bloei te komen. We leven in een samenleving die dat niet makkelijker maakt. Er is zoveel afleiding en bovendien worden we van alle kanten bestookt met andere dromen en wensen - vooral materiële - die we zouden moeten vervullen, liefst meteen.

U heeft uw droom of wens door welke oorzaak dan ook nog niet verwezenlijkt en nu bent u op zoek naar steun (u kijkt immers op deze website?!). Wellicht spreekt de werkwijze van ahAvontuur u aan om u te steunen bij het 'koesteren' van uw hartenwens zodat u kunt zorgen dat deze binnen uw bereik komt.

 

samen werken naar boven ◄◄◄ begin doelgroepen

desktop  Klik hier voor desktop-versie.  |Klik voor mobilemobile

vrijdag 15 mei 2020 21:20 laatst bijgewerkt